Danmark har et ambitiøst mål om 70 pct. CO2-reduktion i 2030. Kommunerne har en central rolle i at gennemføre denne målsætning. Dette både som ejer af forsyningsvirksomheder, planmyndighed og som bindeled til borgere og virksomheder. Klima er samtidig et oplagt investerings- og innovationsområde for hovedstadens vidensinstitutioner og virksomheder. 

KKR Hovedstaden er  forum for kommunernes fælles drøftelser om koordinering og tværkommunalt samarbejde på klima-, miljø- og planlægningsområdet.

KKR Hovedstaden arbejder med klimadagsordenen på flere måder, bl.a. gennem Greater Copenhagens Grønne charter “Greater Copenhagen Green”, der adresserer samarbejdet på tværs af Hovedstaden, Sjælland, Skåne og Halland og kobler den grønne indsats med særlige perspektiver for partnerskaber med vidensinstitutioner og bæredygtige vækstmuligheder for erhvervslivet.

Prioriterede klimaprojekter i KKR Hovedstaden – VIP klimaprojekter 

KKR Hovedstaden besluttedei 2019 at iværksætte  7 tværkommunale initiativer, for at sætte fart på den konkrete grønne omstilling i hovedstadsområdet – de 7 klima-VIP-projekter. Projekterne bygger i høj grad på eksisterende indsatser og erfaringer fra kommunerne, så den grønne dagsorden hele tiden er i bevægelse. Projekterne handler om:

  • Energi- og klimaplaner (DK2020)
  • Håndtering af madspild og bioaffald
  • 100% grønne drivmidler
  • Cirkulære indkøb
  • Grønne pendlervaner
  • Energibesparelse i boliger
  • Fælles plan for plastaffald

Projekterne blev primo 2024 afsluttet med et fælles katalog og overblik over redskaber og viden.

 En del af projekterne videreføres som en del af Klimaalliancen i hovedstadsregionen, det er 100% grønne drivmidler, Cirkulære indkøb, Grønne pendlervaner og Energibesparelse i boliger.

DK2020 og Klimaalliancen

Alle hovedstadens 29 kommuner har vedtaget eller vedtager i 2024 klimaplaner. Som del af DK2020 oprettede kommunerne et samarbejde i regi af deres fælles grønne organisation Gate 21 og Region Hovedstaden et samarbejde til at understøtte kommunernes arbejde med at udarbejde klimaplaner. Sideløbende var der tilknyttet rådgivere fra Concito. 

Medio 2023 overgik DK2020 samarbejdet til Klimaalliancen i hovedstadsregionen, der ligeledes på vegne af de 29 kommuner besår af Gate 21 og Region Hovedstaden. Samarbejdet har fokus på at understøtte kommunernes arbejde med at implementere deres klimahandlingsplaner. Herunder videreførelsen af dele af VIP klimaprojekterne.

På nationalt plan: I forlængelse af partnerskabet DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark har KL, Realdania og de fem regioner forpligtet sig til at fortsætte klimasamarbejdet i Klimaalliancen som et 5-årigt partnerskab med formålet om at realisere kommunernes DK2020-klimahandlingsplaner.